Cum să simţi că i-o tragi mai şi TU sistemului din când în când, nu numai invers (PILOT)

“Sistemul”. Este totalitatea lucrurilor/întâmplărilor din jurul tău prin care simţi că TU, la nivel uman, eşti înjosit prin mici mizerii din partea unor: a) protozoare meschine, cu o oarecare putere de decizie, care au o plăcere deosebită să îţi dea peste nas din postura lor de “autoritate” sau cărora, pur şi simplu, nu le pasă, sau b) instituţii pentru care omul nu are chip sau suflet, ci este doar o resursă. Îi ştii: poliţistul de la circulaţie, şeful/şefa cu activitate sexuală neglijabilă, tanti de la ghişeu, banca etc.

E bine totodată să realizezi că sistemul nu este o entitate fără formă. Nu, sistemul este format din oameni. Din “sistemari”. Nu firma Dunlop în general e de vină că ţi-a livrat un cauciuc cu gâlmă, nu. Undeva, probabil, un angajat al Dunlop a zis “Las’ ca merge”. Undeva, la service, cel care ţi l-a montat, a zis, probabil, “Las’ ca merge”… ĂLA e sistemul.

În general, sistemul ţi-o trage. Te face să te simţi mic, neînsemnat, un kkt în ploaie. De asta e bine să ripostezi. Şi să i-o tragi cu armele proprii: cu nesimţire, cu nepăsare. Sau să profiţi de aceste defecte ale lui. Te vei simţi mai bine în ziua aia. Te vei simţi ca David. Nu te va mai afecta la fel data viitoare, pentru că ştii că mai câştigi şi tu bătălii din când în când.

De asta îmi place mie Mircea Badea, de exemplu. Trecând peste micile lui infatuări, omul are exact mentalitatea care trebuie urmată.

Şi bineînţeles, filmografia obligatorie: The Thomas Crown Affair (şi cel din ’68 şi cel din ’99), Fight Club. Şi or mai fi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: